8 juli 2022

Bezoek aan Floriade

Op 8 juli zijn we met een groep van zes naar de Floriade geweest om daar met Herman Navis in gesprek te gaan over de eiwit transitie.

We konden stroken gewassen met onder andere veldboon, lupine, kikkererwt en bruine bonen bekijken. Een interessante discussie over de afzet van deze producten. Hierna vervolgden we onze weg over het Floriade terrein naar het Utopia eiland.

Een prachtige biodiverse plek waar natuur en landbouw samenkomen in een agroforestry perceel. Met ontwerpen Xavier San Giorgi bespraken we de verschillende opties voor agroforestry en hebben we de akkerbouw gewassen bekeken, die tussen de bomen rijen door Erf BV geteeld worden. De stroken zijn hier relatief smal (3.15m) en worden snel overschaduwt door de bodem.

Wat is in een agroforestry systeem een optimale strook breedte?
We onderzoeken dit verder op de proefvelden in Lelystad. Naast landbouw hadden we ook nog tijd om mooie tuinen en andere duurzame innovaties te bekijken. Het was een erg gezellige en leerzame dag. De volgende dag zijn nog twee telers uit de innovatie groepen naar de Floriade geweest. We hopen dat ook zij een leerzame en leuke dag gehad hebben.