Het opzetten van een samenwerking om nutriënten op een consistente en natuurlijke wijze in de kringloop te behouden, waarbij het verdienmodel voor de boer wordt versterkt en het klimaat en de biodiversiteit verbeteren.
Doel
Door in een coöperatie te werken aan de nutrientenkringloop, kunnen meerdere werksporen efficiënter ingezet worden. Samenwerkingen op lokaal niveau brengen veel voordelen mee, naast de financiële voordelen, ook minder uitstoot door korter transport. Daarmee wordt ook het verdienmodel beter benut.
Door een samenwerking op te zetten, wordt er ook ingezet op samen leren en wordt opgedane kennis van gebiedsgerichte uitdagingen en oplossingen lokaal gedeeld.
Binnen twee seizoenen ontstaat een breed gedragen circulaire samenwerking van partners die samen gebruik maken van de bokashi- of de CMC-methode. Daarmee worden de groenstromen behoed voor de afvalstatus en de boer wordt gefaciliteerd in kringlooplandbouw en bodemverbetering. Het project is dus geslaagd als het proces zoals hier beschreven niet alleen inzichtelijk is gemaakt, maar als de
samenwerking tussen alle ketenpartners wordt geformaliseerd en gecontinueerd.
Daarnaast is in elke stap van de keten een borging ingebouwd volgens de normen en voorwaarden zoals gedefinieerd door het platform Circulair Terreinbeheer. Alleen op deze wijze is er sprake van het daadwerkelijk sluiten van de kleine kringloop, waarmee wordt voldaan aan de huidige wet- en regelgeving.
Projecttrekker
Pieter van der Valk (algemeen)
Marieke Kok (Zuid-Holland)
Federatie Agricycling
Marieke@knowwhy.nl
Partners
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Hoeksche Waard
Waterschap Hollandse Delta
Novifarm
9 Akkerbouwers in de Hoeksche Waard
Circulair Terreinbeheer
Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid
Looptijd
2024
Activiteiten
Voorbereiding/initiatie
Stakeholders analyse & Commitment stakeholders
Juridische Verkenning & opstellen Blueprint
Opstellen werkplan 2024 en 2025
Pilot CMC Compostverwerking op landbouwbedrijven
Publicaties
Bekijk hier de website: https://www.agricycling.nl/