Het meetbaar maken van bodemvitaliteit in zeekleigronden in de Zuidwestelijke Delta, met de nadruk op tot nu toe onderbelichte ecosysteemdiensten, zoals (ondergrondse) biodiversiteit en waterregulatie.
Doel
Een vitale bodem staat aan de basis van alle ecosysteemdiensten die de bodem levert.
In Nederland en in de Zuidwestelijke Delta lopen veel pilots om bodemvitaliteit te verbeteren. Echter, ontbreekt het nog aan (betaalbare) methoden om bodemvitaliteit in de breedte te monitoren. Gangbare bodemanalyses geven informatie over de chemische en fysische toestand van de bodem, maar missen belangrijke aspecten zoals bodemleven en waterhuishouding.
In dit project gebruiken we innovatie eDNA metingen en lab-analyses om juist deze aspecten meetbaar te maken. Hiermee willen we boeren en projecten in de Zuidwestelijke Delta een extra instrument in handen geven om de effecten van hun beheer op bodemvitaliteit beter inzichtelijk te krijgen.
Projecttrekker
Joukje Bosch
Overijssels Particulier Grondbezit
info@sensorischlandschap.nl
Partners
Datura Molecular Solutions
deBaai
Overijssels Particulier Grondbezit
23 bedrijven in de Zuidwestelijke Delta
LTO Noord innovatiefonds
Provincies en Waterschappen
Federatie Particulier Grondbezit
Landeigenaren
Waterschappen
NMI Agro
Looptijd
2021-2023
Planning
- Maart 2024: Meten van bodemleven (eDNA) op alle percelen.
- Juli 2024: Infiltratie metingen op alle percelen en vegetatieopnames op graslanden
- Aug-Nov 2024: Data analyse
- Dec 2024: Rapporten en bijeenkomst
Activiteiten
Begin 2024 hebben we een uitvraag gedaan aan boeren en grondeigenaren om percelen aan te dragen voor het onderzoek. Hieruit volgde 47 aanmeldingen van 23 verschillende bedrijven en/of projecten in de Zuidwestelijke Delta. Hieruit zijn 36 percelen geselecteerd, waarop begin april monsters zijn genomen voor analyse van het bodemleven (eDNA, regenwormen) en de bodemchemie, en is gekeken naar de verdichting en bodemconditie. In juli volgt een tweede bemonstering om de infiltratie en watervasthoudend vermogen te bepalen.
Vanaf augustus tot november gaan we aan de slag om al deze data te combineren in 1 dataset. Hiermee gaan we vervolgens verschillende data analyses uitvoeren om te testen welke bodemindicatoren op zeeklei relevant zijn en waar mogelijk nieuwe relaties te vinden zijn tussen bodemeigenschappen en/of beheer.
Aan het eind van 2024 ontvangen alle deelnemende boeren een rapport van hun perceel met hun relatieve score op de verschillende aspecten van bodemvitaliteit. Hieropvolgend wordt een interactieve gebruikersbijeenkomst georganiseerd om de resultaten gezamenlijk met boeren, beleidsmakers en andere betrokkenen te bespreken. Zowel de data die verzameld wordt in dit project als de rekenregels achter de indicatoren die ontwikkeld worden zullen openlijk (Open Source) gedeeld worden.
Publicaties
Bekijk hier de website www.sensorischlandschap.nl